Saturday, December 11, 2010

Tretton skivbesvikelser av episka mått - plats 10

Band: SAMAEL
Titel: "Above"
Årtal: 2009
Föregicks av: "Solar Soul", 2007
Musikstil: Industriell gothmetal
Varför är den en besvikelse av episka mått?
Därför att schweizarna 2008 tog ett riktigt, riktigt dåligt beslut i att försöka bli hårda igen. Efter närmare ett decennium i den alternativa rymd/electroscenen där bandet både haft toppar ("Eternal" 1999) och dalar ("Solar Soul" 2007) tyckte de att det var dags att åter knyta an till deras gamla plattor "Worship Him" (1991) och "Blood Ritual" (1992). Eh!? Tillåt mig protestera.

Såhär lät aldrig bandet under dess begynnelse. Det var dyrka-Satan-lyrik och hela köret, men musiken var i ärlighetens namn aldrig black metal överhuvudtaget, utan snarare någon slags ondskefull heavy metal. På "Above" väljer Samael att skippa Satan-lyriken till förmån för det pseudo-religiösa etno-flummeri till lyrik de sysslat med under nollnoll-talet. Fine - det har jag inga problem att acceptera. Vad jag däremot INTE kan acceptera är att bandet skriver en låt. En enda låt. En ganska så dålig sådan dessutom. Sedan har de konsekvent spelat in samma låt tio gånger om, bytt ut lyriken, ändrat något litet trumslag (snarare trumsampling) här och där och eventuellt bytt ut någon gitarrslinga mot en ytterst snarlik.

Okej, riktigt så illa som jag beskriver det är det i verklighetens namn inte. Men det är ta mig Hin Håle inte långt ifrån. Det är exakt - och då menar jag exakt - samma tempo skivan rakt igenom, vilket med andra ord innebär att den trettionio minuter och sex sekunder långa plastbiten känns som det dubbla. Minst. Hur tänkte de där egentligen? Vad var poängen med det? Och när vi ändå är i farten - vad är Vorph, Xy, Makro och Masmiseim för artistnamn egentligen?
Omslaget är dessutom det ganska så Photoshop-tråkigt och oinspirerat.

Vad borde de gjort istället då?
De borde ha utvecklat soundet de hade på "Eternal" till något riktigt bra. Där lyckades Samael med, förutom en alldeles underbar atmosfär, att skriva riktigt medryckande och catchy låtar som passade hela konceptet perfekt. Tänk om de hade kunnat göra det ännu bättre. En "Eternal" för nollnoll-talet hade varit magnifikt.
Sura jävla schweizare.

No comments: