Thursday, December 16, 2010

Tretton skivbesvikelser av episka mått - plats 7

Band: Lumsk
Titel: "Det Vilde Kor"
Årtal: 2007
Föregicks av: "Troll", 2005
Musikstil: Pop/vispop/folkmusik
Varför är den en besvikelse av episka mått?
Därför att föregångaren "Troll" (en konceptskiva om... just det - troll!) var en riktigt vass folkmetalskiva, med smash-hits som "Nøkken", "Åsgårdsreia", "Trolltind" och "Perpålsa". Inför uppföljaren "Det Vilde Kor" valde man att ta bort precis alla element som är metal och spela in en en slags lågmäld vispop/folkmusik-skiva. Inget fel i det, då band som Månegarm och Borknagar har visat att det har fungerat helt okej.
Men lusekoftorna i Lumsk valde istället att göra en riktigt sömnpiller till skiva. Folkmusik-influenserna är i ärlighetens namn väldigt få och det är betydligt enklare att hitta 70-tals-influenser - dock inte bra sådana. Stine Mari Langstrand som sjunger har en väldigt behaglig och vacker stämma. Synd bara att det bara är hon man hör nästan exakt hela tiden. Kvinnosång kan vara vackert då och då - men 40 minuter av det är lite väl mycket.

Norska språket är för övrigt väldigt intressant. Till 96% tycker jag att det är världens absolut snyggaste språk, men ibland fungerar det bara inte. Skivtitlar som "Norrøn Livskunst", "Hin Vordende Sod Og Sø", "Jygri" och även Lumsk's debutplatta "Åsmund Frægdegjevar" låter riktigt snyggt. "Det Vilde Kor" låter i svenska öron bara som vilda kor. Vilket inte är speciellt tufft. Enligt Googles värdelösa översättare betyder det dock "hur det skulle" - vilket i sig är en fullt rimlig titel på en sådan här orimlig skiva.

Vad borde de gjort istället då?
Lagt ner bandhelvetet.
Sedan detta avskräde släpptes för snart 4 år sedan har halva bandet hoppat av och dessutom står den kvarvarande halvan utan skivkontrakt.
I rest my case.

No comments: